Uncategorized Archives - Page 15 of 15 - Mat Komputer
  • Lindungi Laman Web Anda Daripada HACKERS

    Lindungi Laman Web Anda Daripada HACKERS

    # Dapatkan hos web yang betul Langkah pertama adalah untuk mendapatkan web host yang baik untuk laman web anda. Saya tahu bahawa kadang-kadang ia sebenarnya menggoda untuk mendapatkan web host yang lebih murah dan kurang dikenali tetapi akan lebih mahal pada masa akan datang apabila laman web anda diserang oleh beberapa penggodam. Sekiranya anda seorang pengguna Wordpress , satu pelayan

    Read more
  • 3 Tips Untuk Beli Pendrive

    3 Tips Untuk Beli Pendrive

    1- Tujuan pembelian Apa tujuan anda membeli pendrive? Sekiranya anda mahu menyimpan video HD, anda mungkin memerlukan pendrive bersaiz 16 GB atau 32 GB. Sekiranya anda hanya mengunakan untuk kegunaan biasa (simpan word,pdf) 8 GB atau 4 GB sudah memadai. Anda mungkin mahu membeli 2 pendrive 8GB berbanding 1 pendrive 16 GB di mana satu

    Read more
  • Ciri-ciri Hardisk mulai rosak

    Ciri-ciri Hardisk mulai rosak

    Bagi anda yang setiap hari menggunakan PC untuk menyelesaikan tugas kerja dan sebagainya, anda mesti tahu tanda hard disk komputer riba mulai rosak. Kerosakan pada HDD tidak semestinya dikaitkan dengan kerosakan fizikal pada hard disk. Sebab kemungkinan kerosakan ini berlaku kerana sistem mulai error seperti bad shadow, Bad sector, bad cluster, dan lain-lain. Sementara kerosakan

    Read more
  • Apa itu HDD (Hard Disk Drive)?

    Apa itu HDD (Hard Disk Drive)?

    HDD (Hard Disk Drive) Hardisk  merupakan  salah satu komponen perkakasan ( Hardware) yang terdapat didalam komputer atau laptop iaitu menyediakan ruang untuk penyimpanan  data atau output daripada proses data yang dilakukan oleh komputer dan manusia. Hardisk biasanya berbentuk kotak dan di dalamnya terdapat piring tempat data – data tersimpan, hardisk bersifat menyimpan data secara kekal walaupun

    Read more
  • 5 perkara penting dalam memilih Motherboard

    5 perkara penting dalam memilih Motherboard

    Definisi Motherboard adalah komponen asas pada sebuah komputer, di mana kita meletakkan peranti lain untuk membina sebuah komputer. Terdapat peranti yang dipasang (devices) seperti prosesor, memori (RAM), hard disk, VGA card sehinggalah sampai pada mouse dan keyboard yang saling berhubungan pada sebuah motherboard. Berikut adalah lima perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan semasa anda hendak

    Read more
  • Tips Memilih Charger Laptop

    Tips Memilih Charger Laptop

    1. Jenapa Laptop atau netbook Sebelum membeli lihat dulu Jenama laptop atau netbook yang kita punya, Contohnya seperti HP Compaq, Asus, Acer, Dell Lenovo, Toshiba, Sony, Fujitsu dan samsung dan sebagainya.  Jenama itu menentukan samada sesuai atau tidak charger tersebut. Perbezaan pada jenama  adalah pada bentuk connector chargernya.   2. Volt Ampere Volt ampere sangat

    Read more
  • Jenis-Jenis RAM dan Fungsinya

    Jenis-Jenis RAM dan Fungsinya

    RAM merupakan komponen komputer yang berfungsi sebagai tempat penyimpanan memori sementara ketika komputer tengah digunakan. Penyimpanan RAM bersifat sementara setelah komputer mati, RAM akan kembali kosong dan diisi data baru yang diperlukan sewaktu komputer digunakan kembali. Menariknya, isi dari RAM dapat diakses secara random sehingga RAM lebih cepat daripada hard disk atau media penyimpanan lainnya.

    Read more
  • Mengapa Perlu Servis Laptop, Macbook & iMac

    Mengapa Perlu Servis Laptop, Macbook & iMac

    Apa masalah yang akan dihadapi apabila anda tidak menjaga laptop anda. Pasti anda merasa pelik kenapa secara tiba-tiba laptop anda menjadi panas. Kipas kipas anda mengeluarkan angin yang panas. Laptop anda kerap kali mati atau restart secara sendiri. kadang-kadang baru on terus terpadam kat logo Windows. Jadi inilah masalah yang dihadapi oleh pengguna yang diketogorikan

    Read more
  • Tukar Bateri & Keyboard Apple Macbook Pro – UKM Bangi

    Tukar Bateri & Keyboard Apple Macbook Pro – UKM Bangi

    Dr.Zetty merupakan seorang Pensyarah di UKM Bangi,mengalami masalah Macbook Pro can’t on.Setelah Mat membuat fully diagnose,akhirnya jumpalah masalah yang dihadapi oleh Macbook Pro beliau,iaitu Keyboard dan Battery.Mula2 dia ingat Motherboard problem sebab tak boleh on.Namun tanggapan beliau salah.Kalau tak melayang duit macam tu jer. Alhamdulillah Allah permudahkan.Anda ada masalah yang sama? Nak senang wat kiro

    Read more
  • TUKAR KEYBOARD BARU DI MAT KOMPUTER

    TUKAR KEYBOARD BARU DI MAT KOMPUTER

    ASUS X453M

    Read more

Photostream