Apa itu HDD ( Pemacu cakera keras)

Pemacu cakera keras komputer (HDD) adalah mekanisme yang mengawal kedudukan, membaca dan menulis cakera keras, yang menyediakan penyimpanan data. Pemacu cakera keras – sering dipendekkan kepada cakera. Pemacu cakera keras boleh didapati di komputer desktop, peranti mudah alih, elektronik pengguna dan susunan storan perusahaan di pusat data.

Pada tahun 2013, Seagate mengumumkan pemacu cakera keras yang menggunakan teknologi rakaman magnet (SMR) magnetik. SMR meningkatkan kepadatan penyimpanan dalam pemacu cakera keras dengan meletakkan trek magnet pada setiap cakera, dan bukannya meletakkan selari antara satu sama lain. Ia dirujuk sebagai shingled kerana trek bertindih sama dengan atap di atas bumbung.

Pemacu keras yang paling asas terdiri daripada beberapa piring cakera yang diletakkan di sekeliling gelendong di dalam ruang tertutup. Ruang itu juga termasuk “read-and-write heads” dan motor. Motor ini digunakan untuk memutar piring, yang memegang data, sehingga 15,000 putaran per minit (angka rpm yang lebih tinggi menghasilkan prestasi lebih pantas). Sebagai spin platters, motor kedua mengawal kedudukan “read-and-write heads” yang mencatat maklumat, dan membaca maklumat dari, menjejaki setiap piring.

Hard disk dicipta pada tahun 1953 oleh para jurutera di IBM yang ingin mencari cara untuk menyediakan akses rawak ke kapasiti data yang tinggi dengan kos yang rendah. Pemacu cakera yang dibangunkan adalah saiz peti sejuk, boleh menyimpan 3.75 megabait data dan mula perkapalan pada tahun 1956. Memorex, Seagate dan Western Digital adalah vendor awal teknologi pemacu cakera keras yang lain.

Saiz faktor-faktor pemacu cakera keras terus menurun apabila teknologi berkembang. Pada pertengahan 1980-an, faktor bentuk 3.5 inci dan 2.5 inci diperkenalkan, dan kini telah ada bentuk standard di dalam komputer peribadi (PC).

Ketumpatan pemacu cakera keras telah meningkat sejak teknologi mula dibangunkan. Pemacu cakera keras pertama dapat menyimpan megabyte data, sementara hari ini mereka berada dalam julat terabyte (TB). Hitachi mengeluarkan cakera keras pertama 1 TB pada tahun 2007. Pada tahun 2015, HGST mengumumkan pemacu keras 10 TB pertama.

 

 

Credit by: whatis.techtarget.com

??? Mat Komputer Nilai,

 PT12896 JLN BBN 1/7F BANDAR BARU NILAI,71800 NILAI NEGERI SEMBILAN.

 Landmark: Masjid Bandar Baru Nilai/Dataran Nilai

 ⏰Waktu Operasi: 10am-9pm ISNIN-SABTU  AHAD-Tutup

?Maps: https://g.co/kgs/AFmXPg

 ☎️Hotline: 018-3204539 (Mat) 014-8212022 (Fendy) 010-2028494 (kedai)

Leave a reply