8 Jenis Virus Komputer yang Berbahaya dan Cara Mengatasinya

1. Memory Resident Virus

 

Memory Resident Virus adalah sejenis virus yang boleh menginfeksi memori pada komputer anda. Kesannya menjadikan komputer anda lambat .Cara mengatasinya ialah menggunakan antivirus seperti Avast, Avira, dan sebagainya.

 

2. Multipartite Virus

 

Virus ini biasanya terdiri daripada beberapa fail yang boleh menjangkiti sistem operasi tertentu pada peranti komputer. Jenis virus ini biasanya disembunyikan dalam RAM dan hard disk komputer. Adalah berbahaya kerana virus ini mampu menjangkiti dengan cepat. Cara mengatasinya adalah dengan melakukan Defrag Hard disk secara kerap menggunakan Disk Defragmenter.

  1. FAT Virus

 

 

Virus FAT merosakkan sistem fail allocation anda. Malah ia memusnahkan fail dan keseluruhan direktori tertentu.Fail yang dijangkiti virus ini biasanya akan tersembunyi, seolah-olah fail tersebut hilang. Oleh itu, jika terdapat beberapa fail pada komputer anda yang hilang secara tiba-tiba, ia disebabkan oleh virus FAT.  Cara mengatasinya sama dengan virus yang lain, yakni menggunakan antivirus.

  1. Virus Worm

 

 

Virus worm adalah virus yang sangat berbahaya kerana ia boleh berjangkit atau membiak dengan cepat. Jika virus jenis ini dibiarkan saja pada sebuah peranti komputer, maka kapasiti hard disk komputer akan penuh dengan fail sampah. Cara mengatasinya sangatlah mudah, iaitu dengan melakukan scanning menggunakan antiVirus seperti Avira, AVG, dan yang sama sepertinya.

  1. Trojan

 

 

Trojan adalah sejenis virus komputer yang mempunyai keupayaan untuk mengawal atau mencuri data yang ada pada peranti komputer. Virus jenis Trojan biasanya muncul melalui internet dan juga e-mel yang diterima oleh pengguna. Biasanya, untuk menghapuskan atau mengatasi virus jenis ini adalah dengan menggunakan perisian Trojan Remover.


6. Macro Virus

 

 

Ini adalah satu lagi jenis virus berasaskan fail. Ia terdapat pada fail yang dibuat daripada program yang menyokong makro. Contohnya ialah Microsoft Excel dan Word, dan virus ini sering datang dari e-mel yang anda terima.Cara mengatasinya adalah dengan tidak suka-suka membuka email mencurigakan yang masuk ke dalam e-mail kamu.

  1. Overwrite Virus

 

 

Virus ini agak licik sedikit, kerana ia boleh memadam fail atau data yang telah dijangkiti tanpa mengurangkan kapasiti hard disk komputer. Oleh itu, pada dasarnya fail yang dijangkiti akan hilang, tetapi kapasiti hard disk akan tetap seperti biasa, seolah-olah fail itu masih ada. Sudah tentu anda tidak merasa curiga jika terdapat fail yang dipadamkan di dalam komputer anda. Bagaimana untuk mengatasi jenis virus ini ialah memadam fail yang dijangkiti supaya tidak merebak ke fail lain.

  1. Directory Virus

 

 

Directory Virus adalah sejenis virus yang menginfeksi file yang berekstensi exe. Mungkin anda pernah menjalankan fail exe di komputer anda, dan dalam sekelip mata, fail exe hilang atau error tanpa alasan yang jelas. Jadi, itulah kesan daripada virus ini. Sekiranya tidak ditangani dengan cepat, maka virus ini boleh merosakkan semua fail exe yang ada dalam komputer anda. Malangnya, antivirus sahaja tidak cukup untuk mengatasi jenis virus ini. Sekiranya ia dijangkiti sepenuhnya, anda perlu memasang semula sistem operasinya.

 

 

credit to: www.toptenreviews.com
??? Mat Komputer Nilai,
 PT12896 JLN BBN 1/7F BANDAR BARU NILAI,71800 NILAI NEGERI SEMBILAN.
 Landmark: Masjid Bandar Baru Nilai/Dataran Nilai
 ⏰Waktu Operasi: 10am-9pm ISNIN-SABTU  AHAD-Tutup
 ☎️Hotline: 018-3204539 (Mat) 014-8212022 (Fendy) 010-2028494 (kedai)
?Whatsapp Kami:  http://matkomputergadget.wasap.my atau
Leave a reply