Kekalkan Mac anda sihat dan selamat

Tips bagi memastikan Mac anda sihat dan selamat

  • Membuat sandaran data anda dengan kerap – Bersiap sedia jika terjadi sebarang kejadian yang tidak diingini seperti mac terhempas, kerosakan cakera keras ataupun virus menyerang.

 

  • Kurangkan utiliti dan perkhidmatan yang berjalan di latar belakang – Printer, Bluetooth,cloud-based merupkan item yang berjalan di latar belakang anda lalu boleh memonopoli RAM dan melambatkan Mac. Untuk mengetahui tugas mana yang sedang berjalan di latar belakang, lihat ke sudut kanan atas skrin anda dan lihat berapa banyak ikon yang dibariskan di bar navigasi atas bersama ikon bateri dan Wi-Fi anda.

 

  • Memasang perisian anti-malware –  Ramai pengguna menganggap Mac tidak terdedah kepada virus. Namun tanggapan mereka salah kerana jumlah malware yang mensasarkan pengendalian OS X semakin berkembang setelah Mac menjadi popular dalam kalangan masyarakat.

 

  • Bersihkan fail lama kepunyaan anda – Anda harus mempunyai sekurang-kurangnya 10% ruang cakera yang kosong pada setiap masa, dan mungkin lebih jika anda boleh memadamkannya. Jadi, jika anda mempunyai cakera keras 500 gigabait, anda harus meninggalkan 50GB percuma untuk prestasi terbaik.

 

  • Pastikan desktop anda bersih – Sesetengah pengguna Mac suka menyimpan semua aplikasi, folder, atau dokumen mereka yang paling kerap digunakan di desktop mereka, tetapi percaya atau tidak, tabiat ini sebenarnya boleh menjadikan Mac anda lambat dan lembap. Mac perlu menyumbangkan RAM untuk memaparkan setiap ikon pada desktop anda, jadi semakin penuh desktop anda, sumber komputer yang kurang digunakan mesin anda pada tugas lain.

 

  • Kemas kini perisian (jika perlu) – Kebiasanya anda akan dimaklumkan apabila terdapat aplikasi atau pembaruan OS X yang menunggu untuk dipasang pada mesin anda. Untuk memastikan Mac anda dilengkapi dengan baik untuk mengatasi kelemahan dan mengelakkan pepijat, mengemas kini perisian anda dengan kerap adalah suatu keharusan.

 

  • Matikan aplikasi anda apabila anda tidak menggunakannya – Program penutupan menggunakan butang merah X akan sering tidak mematikan program itu. Akibatnya, anda mungkin menjalankan program seperti iTunes, Microsoft Word, atau bahkan pelayar web anda apabila anda tidak menggunakannya di mana boleh menggunakan RAM dan CPU, memanaskan mesin anda, dan menyebabkan kelembapan di tempat lain. Untuk melihat aplikasi yang anda buka, klik menu Apple di penjuru kiri sebelah atas skrin dan pilih “Force Quit.

 

 

??? Mat Komputer Nilai,
 PT12896 JLN BBN 1/7F BANDAR BARU NILAI,71800 NILAI NEGERI SEMBILAN.
 Landmark: Masjid Bandar Baru Nilai/Dataran Nilai
 ⏰Waktu Operasi: 10am-9pm ISNIN-SABTU  AHAD-Tutup
☎️Hotline: 018-3204539 (Mat) 014-8212022 (Fendy) 010-2028494 (kedai)
Leave a reply