Definisi Serta Jenis-Jenis SERVER

Pelayaran (SERVER)
Pelayan adalah komputer yang direka untuk memproses permintaan dan menyampaikan data ke komputer lain melalui internet atau rangkaian tempatan.
Perkataan “server” difahami oleh kebanyakannya bermaksud pelayan web di mana halaman web boleh diakses melalui internet atau klien seperti penyemak imbas web . Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis pelayan bahkan setempat seperti pelayan fail yang menyimpan data dalam rangkaian internet .
Walaupun mana-mana komputer yang menjalankan perisian khas boleh berfungsi sebagai pelayan, penggunaan kata rujukan yang paling tipikal adalah mesin yang sangat besar, berkuasa tinggi dan berfungsi sebagai pam yang mendorong dan menarik data dari internet.
Kebanyakan rangkaian komputer menyokong satu atau lebih pelayan yang mengendalikan tugas khusus. Sebagai peraturan, semakin besar rangkaian – dari segi pelanggan yang menyambung kepadanya atau jumlah data yang bergerak – lebih cenderung bahawa beberapa pelayan memainkan peranan masing-masing tujuan tertentu.
Sebenarnya, “pelayan” adalah perisian yang mengendalikan tugas tertentu. Walau bagaimanapun, perkakasan yang kuat yang menyokong perisian ini biasanya dipanggil pelayan kerana perisian pelayan yang menyelaraskan rangkaian beratus-ratus atau beribu-ribu pelanggan memerlukan perkakasan yang lebih mantap daripada yang anda beli untuk penggunaannya sebagai pengguna biasa.

Jenis-jenis pelayan biasa

 

Walaupun sesetengahnya adalah pelayan khusus di mana pelayan hanya menjalankan satu fungsi, sesetengah pelaksanaan mungkin menggunakan satu pelayan untuk pelbagai tujuan.
Rangkaian besar dan umum yang menyokong syarikat bersaiz kecil mungkin akan menggunakan beberapa jenis pelayan yang berbeza:
  • Pelayan Web

 

Pelayan web memaparkan halaman dan menjalankan aplikasi melalui penyemak imbas web. Pelayan penyemak imbas anda disambungkan sekarang ialah pelayan web yang menyampaikan halaman ini, mana-mana imej yang mungkin anda lihat, dan sebagainya. Program klien, dalam hal ini, kemungkinan pelayar seperti Internet Explorer , Chrome , Firefox, Opera, Safari , dan lain-lain.
Pelayan web digunakan untuk pelbagai perkara selain menyampaikan teks dan imej mudah, seperti untuk memuat naik dan membuat sandaran fail dalam talian melalui perkhidmatan  storan awan  atau perkhidmatan sandaran dalam talian .
  • Pelayan E-mel

 

Pelayan e-mel memudahkan penghantaran dan penerimaan mesej e-mel.
Jika anda mempunyai klien e-mel pada komputer anda, perisian ini menyambung ke pelayan e-mel IMAP atau POP untuk memuat turun mesej anda ke komputer anda, dan pelayan SMTP untuk menghantar mesej kembali melalui pelayan e-mel.
  • Pelayan FTP

 

Pelayan FTP menyokong pemindahan fail melalui alat Protokol Pemindahan Fail .
Pelayan FTP boleh diakses dari jauh melalui program klien FTP .
  • Pelayan Pengenalan

 

Pelayan identiti menyokong log masuk dan peranan keselamatan untuk pengguna yang dibenarkan.
Beratus-ratus jenis jenis pelayan khusus menyokong rangkaian komputer. Selain daripada jenis korporat biasa, pengguna di rumah sering antara muka dengan pelayan permainan dalam talian, pelayan sembang, perkhidmatan penstriman audio, dan sebagainya.

Jenis Pelayan Rangkaian

 

Banyak rangkaian di internet menggunakan  model rangkaian klien-pelayan yangmengintegrasikan laman web dan perkhidmatan komunikasi.
Model alternatif yang dipanggil  rangkaian peer-to-peer  membolehkan semua peranti pada rangkaian berfungsi sama ada pelayan atau klien pada asas yang diperlukan.
Rangkaian rakan kongsi menawarkan tahap privasi yang lebih tinggi kerana komunikasi di antara komputer lebih disasarkan, tetapi kebanyakan pelaksanaan rangkaian peer-to-peer tidak cukup kuat untuk menyokong pancang lalu lintas yang sangat besar.
  • Cluster Server
Kata cluster digunakan secara meluas dalam rangkaian komputer untuk merujuk kepada pelaksanaan sumber pengkomputeran bersama. Kebiasaannya, kluster mengintegrasikan sumber-sumber dua atau lebih peranti pengkomputeran yang boleh berfungsi secara berasingan untuk beberapa tujuan umum (seringnya stesen kerja atau peranti pelayan).
Ladang pelayan web adalah koleksi pelayan web berangkaian, masing-masing dengan akses kepada kandungan di laman web yang sama yang berfungsi sebagai kelompok, secara konseptual.
Walau bagaimanapun, golongan puritan membahaskan klasifikasi teknikal ladang pelayan sebagai kelompok, bergantung kepada butiran konfigurasi perkakasan dan perisian.
  • Pelayan di Rumah
Kerana pelayan hanya perisian, orang boleh menjalankan pelayan di rumah, hanya dapat diakses oleh peranti yang dilampirkan ke rangkaian rumah mereka. Sebagai contoh, sesetengah pemacu keras yang diketahui oleh rangkaian menggunakan protokol pelayan Simpanan Terlampir Rangkaian untuk membolehkan PC yang berbeza di rangkaian rumah untuk mengakses set fail yang dikongsi.
Pelayan media Plex yang popular membantu pengguna menggunakan media digital pada TV dan peranti hiburan tanpa mengira sama ada fail media berada di awan atau di PC tempatan.\

Maklumat lanjut mengenai Pelayan

 

Oleh kerana uptime adalah sangat penting untuk kebanyakan pelayan, mereka biasanya tidak pernah ditutup tetapi sebaliknya berjalan 24/7.
Walau bagaimanapun, pelayan kadang-kadang turun secara sengaja untuk penyelenggaraan berjadual, oleh itu sesetengah laman web dan perkhidmatan memberitahu pengguna mereka “downtime yang dijadualkan” atau “penyelenggaraan terjadual.” Pelayan mungkin juga tidak sengaja melakukan sesuatu seperti serangan DDoS .
CrediT to :lifewire.com
??? Mat Komputer Nilai,
 PT12896 JLN BBN 1/7F BANDAR BARU NILAI,71800 NILAI NEGERI SEMBILAN.
 Landmark: Masjid Bandar Baru Nilai/Dataran Nilai
 ⏰Waktu Operasi: 10am-9pm ISNIN-SABTU  AHAD-Tutup
 ☎️Hotline: 018-3204539 (Mat) 014-8212022 (Fendy) 010-2028494 (kedai)
?Whatsapp Kami:  http://matkomputergadget.wasap.my atau
Leave a reply