Perbezaan antara CD dan DVD

1. CD VS DVD: Kapasiti
 
CD, singkatan bagi Cakera Padat, adalah medium optik yang boleh menyimpan data digital. Ia direka untuk menggantikan pita kaset lama. Biasanya, CD standard boleh menyimpan kira-kira 700MB data. Ini bermakna anda boleh menyimpan audio kualiti CD yang boleh bertahan selama kira-kira 80 minit atau video yang berlangsung sekitar 60 minit. DVD, singkatan untuk Disc Digital versatile, juga merupakan medium optik untuk menyimpan data digital. DVD standard boleh memegang 4.7 GB data. Jadi DVD digunakan secara meluas untuk menyimpan fail besar seperti video dan filem. Kapasiti merupakan perbezaan terbesar antara CD dan DVD.
2. CD VS DVD: Kegunaan
 
Sebelum DVD, CD terkenal di pasaran media. Tidak seperti kaset dan kaset VHS, CD boleh melompat ke kawasan tertentu secara langsung tanpa mengganti atau meneruskan medium. Data pada CD tidak akan hilang atau rosak walaupun ia telah dimainkan berkali-kali. Itulah sebabnya ia lebih baik daripada kaset dan kaset VHS serta lebih popular. Pada masa itu, CD adalah media utama untuk perisian dan program komputer. Kemudian DVD datang dengan kapasiti yang lebih tinggi. Keserasian tinggi DVD menjadikannya popular untuk menyimpan video dan program. Pembuat filem boleh menambah beberapa bahan lain ke dalam filem DVD mereka. Tetapi kerana kos, CD lebih banyak digunakan pada album muzik
3. CD VS DVD: Main semula
 
Pada umumnya, pemain DVD boleh memainkan DVD dan CD  tetapi CD tidak dapat memainkan DVD. Jadi, kebanyakan album CD boleh dimainkan pada pemain DVD standard. Oleh sebab itu, CD masih digunakan secara meluas dalam album muzik kerana ia dapat menyimpan album muzik keseluruhan dan kosnya jauh lebih rendah.
Pendek kata, DVD boleh memegang lebih daripada 6 kali ganda kapasiti daripada CD. DVD lebih digunakan oleh video, filem dan perisian komputer yang CD disukai oleh pengeluar album muzik. Pemain DVD boleh memainkan kedua-dua DVD dan CD yang pemain CD hanya boleh memainkan CD. Kapasiti adalah isu terbesar.
Petua burn CD dan DVD
  
Kedua-dua CD dan DVD sangat bagus untuk menyimpan fail media. Kadang-kadang, anda mungkin mahu burn muzik ke CD untuk main semula pada pemain CD. Anda boleh merujuk menggunakan Windows Media Player atau di iTunes untuk mengetahui cara burn CD muzik secara percuma. Untuk burn DVD, anda boleh merujuk kepada beberapa perisian bagi burn DVD percuma atau burn Mac DVD percuma.
Credit by:aimersoft.com
??? Mat Komputer Nilai,
 PT12896 JLN BBN 1/7F BANDAR BARU NILAI,71800 NILAI NEGERI SEMBILAN.
 Landmark: Masjid Bandar Baru Nilai/Dataran Nilai
 ⏰Waktu Operasi: 10am-9pm ISNIN-SABTU  AHAD-Tutup
 ☎️Hotline: 018-3204539 (Mat) 014-8212022 (Fendy) 010-2028494 (kedai)
?Whatsapp Kami:  http://matkomputergadget.wasap.my atau
Leave a reply