Mitos Mengenai Bateri Laptop yang anda perlu berhenti percaya

Mitos 1: Putuskan sambungan pengecas ketika baterai penuh, atau risiko akan merosakkan
KEBENARAN: Kebanyakan komputer riba hari ini menggunakan bateri lithium-ion. Bateri overcharging tidak menjadi masalah dan tidak menjejaskan jangka hayat bateri.
Bateri ini boleh dikenakan 300 hingga 500 kali, dan mereka mempunyai litar dalaman untuk menghentikan proses pengecasan dengan penuh. Sistem kawalan menghalang pengecasan berlebihan, yang boleh menyebabkan bateri terlalu panas dan berpotensi terbakar. Satu-satunya cara untuk bateri overcharge adalah jika kerosakan sistem pengecasan. Ini akan mengakibatkan bateri menjadi panas, jadi pastikan anda menyimpan komputer riba anda dalam persekitaran yang sejuk.
Mitos 2: Anda perlu menghabiskan bateri anda sepenuhnya sebelum mengecas semulanya
KEBENARAN: Mitos ini hanya terpakai pada bateri berasaskan nikel yang lebih lama. Pemasangan dan pengecasan bateri sepenuhnya tidak terjejas pada bateri hari ini.
Komputer riba yang lebih baru menggunakan bateri lithium-ion yang berfungsi lebih baik dan tahan lebih lama daripada nikel. Pertama sekali, mereka tidak mudah terdedah kepada “memory effect” yang bermakna anda boleh mengecasnya pada bila-bila masa. Faktanya, ion lithium akan bertahan lebih lama jika anda tidak membenarkannya kehabisan sepenuhnya. Komputer riba mungkin agak keliru dengan pelepasan ini dan mungkin menunjukkan anda anggaran yang salah untuk berapa lama bateri komputer riba anda akan bertahan.
Mitos 3:Tuntutan pengilang bateri adalah tepat
KEBENARAN: Tuntutan biasanya dinilai hasil yang diberi di bawah keadaan tertentu.
Menurut Advanced Micro Devices, sebuah syarikat semikonduktor multinasional Amerika, masalah dengan kebanyakan tuntutan hayat bateri berpunca dari penggunaan luas ujian yang dipanggil MobileMark 2007. Parameter untuk ujian ini termasuk skrin pada kecerahan hanya 20 peratus, Wi-Fi dimatikan dan tiada muzik, video, permainan atau laman web berjalan. Sekurang-kurangnya, ujian menghidupkan komputer menjadi jam yang kurang terang, kemudian melihat berapa lama ia dapat berjalan.
 
Mitos 4: Sentiasa cas penuh bateri komputer riba sebelum penggunaan pertama
KEBENARAN: Seperti telefon pintar pada hari ini, ini tidak diperlukan sepenuhnya kerana komputer riba hari ini dibina untuk digunakan terus dari kotak.
Walaupun sangat disyorkan untuk mengecas bateri anda sebelum penggunaan pertama, ia tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan hayat bateri. Walau bagaimanapun, mengikuti tip ini untuk memastikan bahawa ‘proses penentukuran’ dicapai dan untuk mengetahui bagaimana status jangka hayat bateri . Namun, kebanyakan bateri hari ini boleh mengubah diri sendiri.
Mitos 5:Bateri komputer riba mudah diganti
 
KEBENARAN: Kebanyakan komputer riba mempunyai bateri terbina di dalam di mana anda tidak boleh menggantikannya sendiri dan kebiasaannya memerlukan pertolongan dengan menghantarnya ke kedai komputer yang berhampiran ataupun ke center.
 Selepas beberapa tahun, anda mungkin mahu menggantikan bateri, tetapi ia tidak semudah semudah itu. Komputer riba hari ini cenderung untuk mempunyai bateri terbina di dalam yang anda tidak akan dapat menggantikannya sendiri. Ia memerlukan anda menghantar komputer riba anda kembali kepada pengilang untuk dipasang dan akan dikenakan bayaran ataupun percuma, bergantung pada perlindungan jaminan anda.
Credit by: says.com
??? Mat Komputer Nilai,
 PT12896 JLN BBN 1/7F BANDAR BARU NILAI,71800 NILAI NEGERI SEMBILAN.
 Landmark: Masjid Bandar Baru Nilai/Dataran Nilai
 ⏰Waktu Operasi: 10am-9pm ISNIN-SABTU  AHAD-Tutup
☎️Hotline: 018-3204539 (Mat) 014-8212022 (Fendy) 010-2028494 (kedai)
Leave a reply