Cara Membuatkan Mac Yang Lambat Menjadi Cepat

Jika anda menggunakan Mac untuk perniagaan kecil, penting untuk memastikannya berfungsi dengan cekap. Mac yang perlahan boleh menjejaskan produktiviti anda serta kelajuan menjalankan perniagaan. Jika anda mengisi cakera keras dengan fail dan media serta menjalankan pelbagai program pada masa yang sama juga boleh menyebabkan kelembapan berlaku. Menambahkan RAM, membebaskan ruang cakera keras, memulakan semula komputer atau menaik taraf storan adalah antara cara untuk mempercepat Mac yang perlahan.
1- Beri Mac Anda Berehat
Walaupun Mac direka untuk jangka masa yang panjang tanpa perlu ditutup atau dimulakan semula, restart merupakan satu cara untuk menghapuskan sebarang RAM yang digunakan dan fail sementara yang lain dimana telah memperlahankan sistem anda dan menyebabkan Mac OS X berjalan tidak cekap. Mulakan semula komputer hanya mengambil masa beberapa minit dari awal hingga akhir tetapi menyimpan sebarang fail atau program yang anda buka sebelum menutupnya.
2- Tambah lebih banyak memori
 
Jika Mac anda berumur beberapa tahun, mungkin saatnya untuk melihat perkakasan baru untuk mempercepatkan sistem anda. Jumlah RAM yang datang dengan komputer anda tidak lagi mencukupi untuk mengikuti program yang anda jalankan. Anda boleh melihat jumlah RAM yang sedang dipasang dengan mengklik pada “About This Mac” di kiri atas desktop anda. Anda hanya boleh menambah RAM mengikut hadnya. Oleh itu, sahkan jumlah Ram yang boleh ditampung Mac anda sebelum membeli memori tambahan.
3- Menyusun semula Fail Anda
 
Mac lama boleh mengumpul banyak fail yang mungkin tidak lagi diperlukan untuk anda atau perniagaan anda. Bersihkan komputer anda dengan membuang program dan fail yang tidak diperlukan atau digunakan lagi. Di samping itu, jika anda telah mengumpulkan fail atau program yang dihapuskan di dalam tong sampah, kosongkannya. Jika anda masih kekurangan ruang, ia mungkin masanya untuk menaik taraf kepada pemacu keras yang lebih besar atau memindahkan fail ke pemacu luaran. SSD adalah lebih baik daripada HDD dalam mempercepatkan Mac anda.
4- Kemas kini dengan kerap
Apple akan memberitahu anda apabila kemas kini perisian tersedia untuk dimuat turun. Sesetengah kemas kini hanya boleh dipasang apabila komputer dimulakan semula, jadi ikuti sebarang arahan apabila mengemas kini Mac anda. Sekiranya versi baru Mac OS X tersedia, lihat keperluan sistem sebelum mengemaskini. Jika Mac anda hampir tidak memenuhi keperluan minimum untuk kemas kini, anda mungkin mendapati bahawa komputer anda berjalan lebih perlahan dan kurang berkesan daripada versi OS X yang telah dipasang sebelumnya.
Credit to: smallbusiness.chron
??? Mat Komputer Nilai,
 PT12896 JLN BBN 1/7F BANDAR BARU NILAI,71800 NILAI NEGERI SEMBILAN.
 Landmark: Masjid Bandar Baru Nilai/Dataran Nilai
 ⏰Waktu Operasi: 10am-9pm ISNIN-SABTU  AHAD-Tutup
 ☎️Hotline: 018-3204539 (Mat) 014-8212022 (Fendy) 010-2028494 (kedai)
?Whatsapp Kami:  http://matkomputergadget.wasap.my atau
Leave a reply