6 Cara Mudah Menjaga Komputer Anda

1- Prihatin terhadap bateri anda

Bateri laptop hanya akan bertahan selama beberapa tahun. Jadi  jangan biarkan bateri anda dicas sepanjang masa. Apabila bateri selesai dicas, cabut kabel kuasa, atau keluarkan bateri. Anda juga perlu mengecas bateri anda sepenuhnya sebelum mencabut kabel kuasa, dan juga menggunakan bateri sepenuhnya sebelum mengecas semula.

2- Guna Antivirus ataupun Firewall

Adalah sangat penting untuk menggunakan program ataupun software antivirus yang telah dikemas kini. Selain itu, penting bagi anda juga untuk melindungi sebarang maklumat sulit yang mungkin terdapat pada komputer anda.

3- Defragment Hard Drive anda

Jika anda menggunakan Mac, computer anda tidak perlu untuk defragment kerana ianya akan secara automatik defragment. Sekiranya anda menggunakan PC, anda harus defragment hard drive anda dengan kerap bagi memastikan komputer anda berjalan lebih laju dan lancar.

4- Decluttering drive anda

Hapuskan fail lama yang anda tidak perlukan lagi. Gunakan Disk Cleanup untuk memadam fail sementara, fail dalam recycle bin, dan fail lain yang anda tidak perlukan lagi.

Untuk mengakses Disk Cleanup:

 1. Click Start
 2. All Programs
 3. Accessories
 4. System Tools
 5. Disk Cleanur

 

Anda juga harus membersihkan atau membuang history dan muat turun history di dalam  browser jika anda tidak memerlukannya lagi.

Jika anda menggunakan Mozilla Firefox, pergi ke:

 1. Tools
 2. Clear Recent History

Jika anda menggunakan Google Chrome, pergi ke:

 1. Settings (icon sebelah penjuru kanan)
 2. History
 3. Edit items
 4. Clear all browsing data

 

5- Pastikan komputer anda sejuk

Elakkan menggunakan komputer anda pada atas permukaan lembut (seperti atas tilam dan bantal) kerana itu akan menghalang udara daripada mengalir melalui komputer anda. Cuba cari permukaan yang sejuk dan keras untuk komputer anda bagi mengelakkan komputer terlalu panas dan untuk menggalakkan aliran udara.

 

6- Rileks dan Bersabar. Jangan terlalu banyak jalankan program pada satu masa

Sebuah CPU hanya memerlukan sedikit bagian untuk melakukan tugasnya. Bersabarlah dan ambil sedikit masa ketika anda menjalankan program. Jangan segera tekan power button setiap kali komputer anda hang walaupun dalam masa seminit. Tunggu sebentar dan kemudian gunakan gerak hati anda untuk menilai samada anda perlu reboot ataupun tidak.

credit to: turbofuture.com

??? Mat Komputer Nilai,

 PT12896 JLN BBN 1/7F BANDAR BARU NILAI,71800 NILAI NEGERI SEMBILAN.

 Landmark: Masjid Bandar Baru Nilai/Dataran Nilai

 ⏰Waktu Operasi: 10am-9pm ISNIN-SABTU  AHAD-Tutup

?Maps: https://g.co/kgs/AFmXPg

 ☎️Hotline: 018-3204539 (Mat) 014-8212022 (Fendy) 010-2028494 (kedai)

?Whatsapp Kami:  http://matkomputergadget.wasap.my atau

 http://matcomputergadget.wasap.my

Leave a reply