5 Generasi Komputer yang patut anda ketahui

1940 – 1956: Generasi Pertama – Tiub Vakum
Komputer awal ini menggunakan tiub vakum sebagai litar dan drum magnet untuk memori. Oleh itu, ianya sangat besar, secara literal mengambil seluruh bilik. Ia menggunakan bahan yang tidak cekap dan menghasilkan banyak haba  yang menyebabkan kerosakan berterusan serta menggunakan elektrik yang banyak.
Komputer generasi pertama ini bergantung pada ‘bahasa mesin’ (yang merupakan bahasa pengaturcaraan yang paling asas yang dapat difahami oleh komputer). Komputer ini terhad untuk menyelesaikan satu masalah dalam satu masa. Input didasarkan pada pita kertas. Dua mesin utama era ini adalah mesin UNIVAC dan ENIAC – UNIVAC adalah komputer pertama yang dibeli pada tahun 1951 oleh perniagaan – Biro Banci AS.
1956 – 1963: Generasi Kedua – Transistor
Penggantian tiub vakum kepada transistor menyaksikan kemunculan komputer generasi kedua. Walaupun pertama kali dicipta pada tahun 1947, transistor tidak banyak digunakan di komputer sehingga penghujung tahun 1950-an. Ianya adalah penambahbaikan yang besar ke atas tiub vakum, walaupun masih menimbulkan kerosakan akibat kepanasan. Walau bagaimanapun, ia lebih hebat daripada tiub vakum kerana menjadikan komputer lebih kecil, lebih pantas, lebih murah dan kurang berat untuk kegunaan elektrik.
Bahasa ini berkembang dari bahasa binary cryptic ke bahasa simbolik (‘assembly’). Ini bermakna para pengaturcara boleh membuat arahan dalam kata-kata. Pada masa yang sama, bahasa pengaturcaraan peringkat tinggi sedang dibangunkan (versi awal COBOL dan FORTRAN). Mesin yang dikendalikan oleh transistor adalah komputer pertama yang menyimpan instrumen ke dalam memory mereka – bergerak dari drum magnet ke teras magnet ‘teknologi’ . Versi awal mesin ini dibangunkan untuk industri tenaga atom.
1964 – 1971: Generasi Ketiga – Litar Bersepadu
Dalam fasa ini, transistor kini telah diletakkan cip silikon (dipanggil semikonduktor). Ini membawa kepada peningkatan kelajuan dan kecekapan mesin. Ini adalah komputer pertama di mana pengguna berinteraksi dengan menggunakan papan kekunci dan monitoryang dihubungkan dengan sistem operasi, lonjakan penting dari kad punch dan cetakan. Ini membolehkan mesin ini menjalankan beberapa aplikasi sekaligus menggunakan program pusat yang berfungsi untuk memantau memori.
1972 – 2010: Generasi Keempat – Mikroprosesor
Revolusi ini boleh disimpulkan dalam satu perkataan: Intel. Pembuat cip membangunkan cip Intel 4004 pada tahun 1971, yang menempatkan semua komponen komputer (CPU, memori, input / output control) ke cip tunggal. Dulunya yang memenuhi bilik, kini adalah sebesar telapak tangan. Cip Intel menempatkan beribu-ribu litar bersepadu. Tahun 1981 menyaksikan komputer pertama (IBM) yang direka khusus untuk kegunaan rumah dan 1984 melihat MacIntosh yang diperkenalkan oleh Apple. Mikropemproses bahkan bergerak di luar bidang komputer dan menjadi semakin banyak produk harian dihasilkan.
Peningkatan kuasa komputer kecil ini bermakna mereka boleh dihubungkan, mewujudkan rangkaian. Yang akhirnya membawa kepada perkembangan, kelahiran dan evolusi Internetyang pesat. Kemajuan utama yang lain dalam tempoh ini adalah pengguna grafik (GUI), tetikus dan lebih baru-baru ini kemajuan yang mengejutkan dalam keupayaan lap-top dan peranti genggam.
2010-: Generasi Kelima – Kecerdasan Buatan
 
Peranti komputer dengan kecerdasan buatan masih dalam pembangunan, tetapi beberapa teknologi ini mula muncul dan digunakan seperti pengenalan suara.
AI adalah realiti yang mungkin dilakukan dengan menggunakan pemprosesan selari dan superkonduktor. Tergantung pada masa depan, komputer akan berubah secara radikal lagi dengan pengiraan kuantum, teknologi molekul dan nano.
Intipati generasi kelima akan menggunakan teknologi ini dan akhirnya menghasilkan mesin yang boleh memproses dan menangkap bahasa semulajadi, dan mempunyai keupayaan untuk belajar dan mengatur diri mereka sendiri.

Credit by:btob.co.nz

??? Mat Komputer Nilai,
 PT12896 JLN BBN 1/7F BANDAR BARU NILAI,71800 NILAI NEGERI SEMBILAN.
 Landmark: Masjid Bandar Baru Nilai/Dataran Nilai
 ⏰Waktu Operasi: 10am-9pm ISNIN-SABTU  AHAD-Tutup
 ☎️Hotline: 018-3204539 (Mat) 014-8212022 (Fendy) 010-2028494 (kedai)
Leave a reply